dinsdag 4 januari 2011

Brussel-Leuven, maandag 3 januari

Maandag gaf De Standaard aanleiding tot een hevige discussie over allochtonen, Thatcher en de Chinese economie. Persoon in kwestie is een ex-student politieke wetenschappen, geboren en getogen liberaal.

"Politiek maakt me vaak boos. Het migratiedebat is een prachtig voorbeeld van de betutteling van de overheid, iets wat ik links sterk verwijt. Om het volle potentieel uit mensen te halen, is het zinloos om hen financieel te bepamperen. Natuurlijk is in eerste instantie materiële steun nodig - mensen horen niet in het Noordstation te overnachten. Maar veel belangrijker is om ze daarna verantwoordelijkheidszin te geven. Mensen die het moeilijk hebben, moeten gelijke opportuniteiten krijgen om uit de problemen te geraken, niet absoluut gelijke financiële en materiële middelen. Dat neemt immers de verantwoordelijkheidszin en het strijdmotief weg. Links bedoelt het allemaal goed, maar het dit systeem is inefficiënt. Ze houden de mensen arm. Dat leidt tot frustraties bij anderen: waarom zouden wij werken om het huis van een ander te blijven betalen?"

"Wist je dat de federale overheid, na de overheveling van geld aan deelstaten, 20% van haar budget besteedt aan interestlasten? Dat is toch absurd! Toch weigert men drastisch te bezuinigen. In Wallonië is dat een vicieuze cirkel: de PS blijft steun vinden doordat ze zo veel mensen geld geeft - middelen afkomstig uit Brussel en Vlaanderen. Logisch dat ze de hervormingen van N-VA willen afblokken: hun superefficiënt partijsysteem zou imploderen. Natuurlijk hoop ik dat België blijft bestaan, maar echt niet op deze manier. Hervormingen zijn noodzakelijk en daarin bewonder ik de N-VA. Ze hebben niet alleen de huidige problemen blootgelegd maar bieden ook centrum-rechtse oplossingen en willen niet geen te harde prijs betalen voor een slap status-quo."

"Denk even aan de lange termijn. Een non-beleid is veel erger dan lange regeringsonderhandelingen: zelfs in een geglobaliseerde wereld is een goed economisch beleid cruciaal. Tsjechië en Slovakije vormen het ideale voorbeeld. Slovakije voert een links beleid van verdeling en laat weinig ruimte voor investeringen. Hun economie slabakt. Tsjechië daarentegen voert een liberaler beleid waardoor de welvaart in heel het land stijgt - trickle down, zoals ook in China de middenklasse zal bloeien op de lange termijn omwille van de economische groei. Maar in België maken ze ondernemers kapot. Hoe kan je dan niet in het zwart werken? Ik pleit voor een verlaging van de loonkost en (pas dan) een strengere aanpak tegen fiscale fraude en zwartwerk. Grondige hervormingen voor het behoud van onze welvaart."

3 opmerkingen: